Specialisti in vise - Sigmund Freud


Sigmund Freud

Considerat drept tatal psihoanalizei, Sigmund Freud (1856-1939) revolutioneaza studiul viselor cu lucrarea sa “Interpretarea viselor”. Freud analizeaza visele pentru a intelege aspectele personalitatii, de vreme ce au legatura directa cu patologia. El crede ca nimic din ceea ce faci nu este la intamplare; fiecare actiune este gandita si motivata de subconstient intr-o anumita masura. Pentru a putea trai intr-o societate civilizata, ai tendinta sa iti inhibi dorintele si impulsurile. Cu toate acestea, ele trebuie eliberate intr-un fel; au un mod de a iesi la suprafata deghizate.

Un mod de a te descarca de astfel de trairi este prin intermediul viselor. Din cauza continutului inconstientului, care poate fi foarte deranjant sau ofensiv, Freud spune ca acesta se exprima printr-un limbaj simbolic.

Freud categorizeaza aspectele mintii in trei parti:

Id – centrat in jurul impulsurilor, placerilor, dorintelor primare.
Ego – legat de aspectul constient, rational si moral al mintii.
Superego – cenzor pentru id, responsabil pentru intarirea codurilor morale ale ego-ului.

Cand esti treaz, impulsurile si dorintele din id sunt inabusite de superego. In vise, esti capabil sa patrunzi putin in inconstient sau in id. Apararea ta este nula cat timp visezi, si atunci inconstientul are ocazia sa-si exprime dorintele secrete ale id. Cu toate acestea, dorintele id-ului pot, uneori, sa fie atat de deranjante psihologic incat intervine un “cenzor” si transpune continutul daunator al id-ului in ceva cu o forma simbolica mai acceptabila. Acest lucru ajuta la prezervarea somnului si previne trezirea ta la intalnirea unor imagini socante. Ca rezultat, apar imagini confuze.

Conform lui Freud, motivul pentru care te chinui sa iti memorezi visele este acela ca iti munceste superego-ul. Isi face treaba, aparand mintea constienta de imaginile tulburatoare generate de inconstient.

Instrumentele de vise Freudiene:

Dupa cum spune Freud, visele intotdeauna au un continut clar si unul ascuns. Continutul clar este ceea ce pare a spune visul. Este, adesea, bizar si fara sens. Continutul ascuns este ceea ce incearca visul cu adevarat sa spuna. Visele ne arata o mica parte a inconstientului. Freud crede ca putem sa trecem prin continutul clar al visului pentru a-i afla semnificatia adevarata si prin cel ascuns, folosind tehnica “liberii asocieri”. Folosind aceasta metoda, incepi cu un simbol al visului si continui cu ce iti vine prima oara in minte. Continui tot asa pana vezi unde se ajunge.

Pentru a putea interpreta continutul criptat al viselor, Freud clasifica imaginile in urmatoarele cinci procese:

1. Decalare
Se petrece cand dorinta pentru un lucru sau o persoana este simbolizata de altceva sau altcineva.

2. Proiectia
Se petrece cand cel care viseaza isi proiecteaza propriile dorinte pe o alta persoana.

3. Symbolizarea
Apare cand nevoile inabusite ale visatorului se elibereaza metaforic.

4. Condensarea
Procesul in care visatorul isi ascunde simtirile sau nevoile, transformandu-le intr-o imagine sau intr-un eveniment scurt in vis. Astfel, intelesul acestei imagini a visului poate sa nu fie chiar evident.

5. Rationalizarea
Este ultima treapta a visului. Mintea care viseaza organizeaza visul incoerent intr-unul care este mai inteligibil si mai logic. Mai este cunoscuta drept revizia secundara.
Freud este, in mod deosebit, preocupat de continutul sexual al viselor. El crede ca sexul este cauza tuturor lucrurilor care apar in vise. Conform lui Freud, fiecare obiect subtire si lung (ex: cutit, tigara, pistol etc.) reprezinta penisul, in timp ce orice cavitate sau bazin (castron, pestera, tunel etc.) denota vaginul.

Cele 5 etape de dezvoltare a personalitatii ale lui Freud:
Freud este de parere ca formarea personalitatii are 5 etape:
1. Orala/Dependenta
Aceasta etapa are loc de la nastere pana la varsta de 2 ani, cand copilul exploreaza lumea folosindu-si gura. Daca nu ii sunt satisfacute nevoile in timpul acestei perioade, el va trece prin viata incercand sa si le satisaca singur. Fumatul, mancatul si bautul sunt vazute ca fiind fixatii orale. Visele recurente, senzatia de incomplet sau necesitatile nesatisfacute sunt teme des intalnite.

2. Anala/ Invatarea cu olita
In aceasta a doua etapa, copilul invata sa-si controleze functiile organismului. Daca nu le controleaza adecvat sau daca este traumatizat la aceasta varsta, poate sa ajunga retentiv, controlat sau rigid anal. Copilul poate, de asemenea, sa dezvolte comportamente obsesiv compulsive. Visele in care este necontrolat sau in care incearca sa mentina controlul sunt des intalnite.

3. Etapa Falica
Intre varstele de 3 si 5 ani, copilul incepe sa constientizeze daca este fata sau baiat. Personalitatea este complet dezvoltata pana la aceasta varsta. Aceasta etapa se mai numeste “etapa Complexelor lui Oedip si Electra”. Oedip reprezinta dragostea unui baietel pentru mama sa si frica/gelozia pe care o are fata de tata. Electra este fetita care manifesta suparare fata de mama si “invidie a penisului”.

4. Perioada de latenta
In aceasta etapa se observa putina dezvoltare.

5. Genitala
Incepand de la varsta de 12 pana la culmea pubertatii, aceasta etapa are ca trasatura principala trezirea interesului sexual.

Dupa cum am mentionat si mai devreme, Freud considera ca forta care motiveaza visul este implinirea dorintelor. Problemele legate de putere, control sau iubire nesatisfacatoare se pot manifesta in vis ca mod de rezolvare a lor. Gandurile care sunt reprimate pe timpul zilei pot, de asemenea, sa-si gaseasca loc in visele tale pentru a putea sa se exprime liber.

De asemenea, Freud spune ca fiecare imagine si simbol care apare intr-un vis are o conotatie sexuala. De exemplu, visele de neliniste sunt vazute ca fiind o un semn al reprimarii impulsurilor sexuale.
Critici: Exista multe critici ale teoriei lui Freud cu privire la vise. Freud a trait intr-o era Victoriana de inhibitie sexuala. Preocuparea sa legata de imaginatia sexuala poate ca a fost o productie a acelor vremuri, a culturii sau a propriei sale relatii cu sexul.